Rajz-, és történelmi-irodalmi pályázat  

Kedves Érdeklődők! A rajz és történelmi-irodalmi pályázat díjátadó ünnepsége, és a kiállítás megnyitó május 28-án a Parlamentben sikeresen véget ért. Köszönjük a sok-sok javaslatot, építő kritikát, és a rengeteg pozitív visszajelzést! Amennyiben bármilyen további kérésük kérdésük, óhajuk merülne fel, kérjük nyugodtan írják meg a lengyelmagyar2011@gmail.com e-mail címre, és ahol csak tudunk, igyekszünk megoldást találni.

A díjazottak és támogatók listája, a díjátadó képei és videói, valamint a rajzok, és történelmi-irodalmi munkák jövőjével kapcsolatos információk folyamatosan kerülnek fel a honlapra!

Videó a díjátadó ünnepségről:
http://helyzet.tv/index.php?mod=video&id=365
 
A kiválasztott rajzok jövőjéről már annyit lehet tudni, hogy a napokban lengyelországi körútra indulnak, és többek között szeptemberben a varsói Szejmben kerülnek kiállításra. A magyarországi közönség legközelebb ősz derekán találkozhat majd - valószínűleg Budapesten - a legjobb pályamunkákkal. 
 
A pályázatra beérkezett munkákról
 
A rajzpályázatra minden várakozást felülmúlva 9316 pályamunka érkezett be, több mint 500 magyarországi általános iskolából, 300 településről, a megyeszékhelyektől egészen a legapróbb kistérségi iskolákig.

rajzhalom_j 

Pályamunkák

A rajzok, festmények mellett szép számmal érkeztek vászonra festett, tűzzománc és agyagból készített munkák is. Külön megható, hogy a gyengén látók iskolája és számos gyógypedagógiai intézmény diákjai, valamint a lengyel mellett a magyarországi szlovák és német kisebbség ifjú tagjai is rengeteg szép munkát küldtek be felhívásunkra.

A történelmi-irodalmi pályázatra több mint 140 pályamunka érkezett be szintén az ország sok pontjáról, 90 településről. Itt is rengeteg kreatív, értékes munka született.

zsrizs_kzben

Varga Csaba és Dóka Zoltán a rajzok zsűrizése közben

A zsűri május közepéig értékeli a pályamunkákat. Ezt követően értesítjük a díjazott, valamint a kiállítandó pályamunkák alkotóit, akik meghívást kapnak az ünnepélyes díjátadóra és kiállítás megnyitóra, mely május 28-án, délelőtt lesz az Országházban.

Gratulálunk a rengeteg gyönyörű pályamunkához!

Leírás

A rajz- és történelmi-irodalmi pályázatunk a lengyel–magyar közös történelmi, kulturális hagyományok ápolását tűzte ki célul, erősítve a sok évszázados összetartozás érzését. A két nép kapcsolatainak ápolását a következő évtizedekben a most általános és középiskolás generációk viszik majd tovább, ezért fontosnak érezzük, hogy pályázatunkkal egymás megismerésére, összefogásra és szolidaritásra sarkalljuk a diákokat.

Felhívásunk a nemzeti kultúra és hagyomány alapkövein áll; olyan történelmi, irodalmi és más kulturális témákkal ismerteti meg a fiatalokat, melyeknek közéletünk sajnálatos módon nem szentel elég figyelmet. A lengyel–magyar barátság Európa számára is példaértékű – a jó kapcsolat, az együttműködés minden tagállam közös lételeme kell, hogy legyen, ennek egyik fontos pillére a fiatalok összekapcsolása.

Országhatáron belüli és kívüli összefogás közös, nagy célok mentén érhető el. Ilyen közös céljaink voltak a lengyelekkel a történelem számos pontján (perszonálunió, 1848, 1956). A két nép békés és termékenyen együttműködő viszonya követendő példa lesz a XXI. században is.

A pályázatunk fővédnökei:

Székely János
az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Segédpüspöke
 
Roman Kowalski
a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövete

MagyarPolski
Aktuális

2011.04.08.

A magyar és a lengyel köztársasági elnök is részt vesz az óbudai Katinyi Mártírok Emlékművének felavatásán...bővebben

2011.06.10.

Felhívás borászoknak: A lengyel Eu-s soros elnökség kísérőrendezvényein magyar borokat kíván felszolgálni...bővebben

Kalendárium
November 2017
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3