LENGYELORSZÁG - MÚLT ÉS JELEN

Lengyelország szubjektíven - „Polska subiektywnie"

POLSKIE KRAJOBRAZY

Lengyelország a rendszerváltást követően a jelenkori magyar turizmus és idegenforgalom által méltánytalanul elhanyagolt területté vált. A korábbi szocialista táboron belüli turizmus, és bevásárló idegenforgalom miatt hagyományosan jól ismert ország volt, azonban a mai bőséges és részben egzotikus idegenforgalmi kínálatok következtében alighanem vesztett népszerűségéből.

konyv_lengyelorszag_cimlap

Lengyelországban 1979-ben voltam először. Barátaimmal, 19 évesen nagy kalandnak tartottuk a Varsó-Malbork-Gdansk-Sopot-Poznań-Wrocław-Krakkó útvonalon vonattal megtett kirándulást. Ezt követően 1989-ben Częstochowában és Busko-Zdrójban voltam nejemmel. 2000 óta rendszeresen, különböző okokból kifolyóan évente ellátogattam Lengyelországba.

2000-ben alakult meg a rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör, mellyel évente ellátogattunk Dél-Lengyelország különböző tájaira, elsősorban Krakkó környékére. A fentieken túlmenően családommal éveken keresztül módszeres túrákat tettünk Lengyelországban. 2010-ben részt vettünk a grunwaldi csata 600. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen is. Budapest Főváros XVII. kerület, Rákosmente Önkormányzat delegációjában, illetve a rendszeresen megrendezésre kerülő Magyar-Lengyel Barátság Napja résztvevőjeként további utazásokat tehettem.

201-ben részt vettem a Lengyel-Magyar Barátság Napján Poznanban.

Az utazáshoz nagy segítséget kaptunk a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselettől, a Zakopane Hungária Utazási Iroda majd a Car Tour International Iroda is segítette kirándulásainkat, melyet ezúton is megköszönünk. A túrákról a Polonia Węgierska című hazai lengyel folyóiratban és az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat www.polonia.hu és a Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat www.leki17.hu honlapján rendszeresen beszámoltam.

A kirándulások élményeit tükröző, a látnivalókat bemutató saját képeimből válogatott összeállítást – az elektronikus úton különböző utazási irodák és helyi önkormányzatok, valamint a Wikipedia oldalain hozzáférhető – leírásokkal egészítettem ki a jobb érthetőség kedvéért. A szöveget saját feljegyzéseim felhasználásával, különböző útleírásokból kiegészítve válogattam össze.

Remélem, hogy a saját élményeinkkel fűszerezett mű érthető és szemléletes kirándulásra invitálja a kedves érdeklődőket.

A könyv letölthető a következő oldalról:
leki17.hu/ebook/index.html
leki17.hu/ebook/index.html#1

Jó utazást!

Buskó András
az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat
elnökhelyettese

Forrás: polonia.hu

MagyarPolski
Aktualności
Kalendarz
November 2017
M T W T F S S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3